Mobilitat Sostenible mostra l’avantprojecte d’actuació al l’entorn del Mercat Central

Valencia Noticias | Redacción.- La Regidoria de Mobilitat Sostenible ha donat a conèixer l’avantprojecte d’actuació de l’entorn del Mercat Central, que ha rebut el suport de tots els actors implicats en la sectorial de la Taula de Mobilitat. El document va ser presentat al desembre passat, de cara a la seua implantació a final d’este mes.

El passat 16 de desembre de 2015, l’Ajuntament de València va presentar al grup de treball ‘Ciutat Vella’ de la Taula de la Mobilitat, el projecte en què està treballant la Regidoria de Mobilitat Sostenible per a reordenar l’entorn de l’avinguda de Maria Cristina- plaça del Mercat-Llotja. La proposta s’emmarca dins del full de ruta de la Regidoria per a esta legislatura que, en el cas de Ciutat Vella, passa per “consolidar un barri viu i dinàmic, però al mateix temps tranquil i atractiu, de carrers nets, amb preferència per als vianants, bona oferta comercial i un turisme respectuós”.

El rediseño tiene como principal objetivo mejorar la accesibilidad general.
image-299248

El redisseny té com a principal objectiu millorar l’accessibilitat general facilitant els moviments per als vianants per l’interior de Ciutat Vella, des dels barris perifèrics i des de les estacions i parades del transport públic; controlant l’accés de trànsit motoritzat perquè progressivament siga reservat a l’entrada només per als residents, el repartiment de mercaderies i servicis públics; suprimint els itineraris oportunistes a través del nucli històric, i generant accessos a aparcaments per itineraris d’entrada i eixida més directes des de les rondes, millorant l’accessibilitat en transport públic, entre altres mesures.

La Llontja, alliberada de trànsit

La mesura, debatuda amb veïns, comerciants del centre històric i el Mercat Central, EMT i representants del sector de la distribució comercial i l’hostaleria, s’implantaria per mitjà d’una actuació blana (a través de pintura i mobiliari urbà). El projecte consisteix a limitar l’accés a la plaça del Mercat, des del carrer de Maria Cristina, per a residents, distribució comercial i accés al soterrani del Mercat suprimint l’itinerari cap al carrer de la Bosseria.

D’esta manera s’eliminarà el trànsit de pas per davant de l’edifici de la Llotja i s’avançarà en l’habilitació com a zona per als vianants de la plaça del Mercat, concretament el tram comprés entre els carrers Vell de la Palla i d’En Colom. De la mateixa manera, s’habilitarà com a zona per als vianants el carrer de les Danses, entre el carrer d’En Colom i la plaça del Doctor Collado, eliminant també el trànsit de pas per darrere de la Llotja.

De la mateixa manera, es reduirà la secció de la calçada destinada a la circulació de vehicles, que passarà dels dos carrils actuals a un carril amb l’objectiu de pacificar el trànsit que circule per esta zona. L’adopció d’esta mesura generarà un espai lliure al costat de la vorera del costat nord, que es destinarà perquè s’hi situen les terrasses dels bars, cafeteries, etc. Això alliberarà l’espai de la vorera per als vianants i, paral·lelament, se suprimirà la regulació semafòrica actual dels passos de vianants que creuen tant l’avinguda de Maria Cristina com la plaça del Mercat, de manera que els vianants passaran a tenir preferència màxima en este entorn.

Afeccions a l’EMT

Com a resultat d’esta actuació, la línia 28 de l’EMT veurà modificat el seu itinerari per a evitar interferències amb l’accés al soterrani del Mercat. Es crearà una nova parada, denominada “parada del Mercat”, a l’illot situat entre els carrers de Sant Vicent i de Maria Cristina.

A l’avinguda del Baró de Càrcer es mantindrà el carril de circulació habilitat en el sentit sud-nord des del carrer de Garrigues, però reservat exclusivament per als autobusos de l’EMT, ja que l’accés a l’aparcament del carrer de  la Llanterna i al soterrani del Mercat Central continuarà fent-se des de l’avinguda de Maria Cristina. El pas pel carrer de la Boatella es reservarà exclusivament a l’autobús 81 per a accedir al carrer de Murillo.

Conversió blana en zona de vianants

“Amb esta actuació, inclosa en el Pla de Mobilitat d’esta regidoria i debatuda amb veïns i comerciants, fem un gran pas per a executar la tantes vegades demanada reordenació de la mobilitat a Ciutat Vella, i aconseguir així que el nostre estimat centre històric tinga el mateix nivell de protecció i benestar que tant envejàvem de les altres ciutats, pacificades des de fa dècades”, ha apuntat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi.

“A més, amb l’actuació dignificarem per fi un dels entorns monumentals més importants de la ciutat”, ha afegit l’edil, “primer amb este alliberament del trànsit, i després amb la reurbanització de l’entorn, que tindrà lloc una vegada que es consolide esta mesura que ara s’implanta de manera blana, a fi que es puguen introduir millores en el disseny, si foren necessàries”.

Encara que el redisseny, estudiat durant mesos, ja va ser presentat a mitjan desembre als diferents actors del barri en la sectorial de Ciutat Vella de la Taula de la Mobilitat, el Servici de Circulació i Transports continua treballant en els detalls de la mesura, en contacte permanent amb comerciants i residents, per a posar-la en marxa les pròximes setmanes.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.